14/03/2011 | Yazar: Uğur Özgür

Kaos GL’nin İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD) ile beraber yürüttüğü çalışmada,  2011 yılının ilk Yerel Muhabir Ağı Eğitimi, 11-12 Mart günleri

Yılın İlk Yerel Muhabir Ağı Eğitimi Yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL’nin İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD) ile beraber yürüttüğü çalışmada,  2011 yılının ilk Yerel Muhabir Ağı Eğitimi, 11-12 Mart günlerinde, Ankara’da, Kaos GL Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Eğitimin temel amacı, hak temelli yaklaşım ile homofobiden ve cinsiyetçilikten arınmış bir haberciliğin önemini, eğitime katılan yerel muhabir adaylarına anlatmaktı. Bu iki günlük eğitimin devamı niteliği taşıyan ikinci buluşma, 16-17 Nisan tarihlerinde yine Ankara'da gerçekleştirilecek.
 
Eğitimin ilk gününde, günün ilk yarısında, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Hakan Ataman, hak temelli yaklaşım ve insan hakları üstünde durdu. Günün, öğleden sonraki ikinci bölümünde ise aynı dernekten Avukat Günal Kurşun, “Hukuk, Guguk İşleri” başlığı altında, hukuk sistemiyle hukukla insan hakları ilişkisinin önemini vurguladı.  Yerel Muhabir Ağı Eğitiminin bu ilk gününde, Kurşun, nefret suçu, nefret söylemi ve ayrımcılık kavramlarına da değindi.
 
13 Mart 2011 Pazar günü gerçekleştirilen Yerel Muhabir Ağı Eğitimi’nin ikinci gününde ise, Kaos GL’den Ali Erol ile Barış Sulu, Kaos GL’nin sahip olduğu haber anlayışını eğitime katılan yerel muhabir adaylarıyla paylaştı. Erol ve Sulu, yaptıkları sunumlarda, farklı gazetelerden farklı haberler de göstererek, “doğru” bir haberin nasıl olabileceği sorusuyla, haberin nerden ve nasıl çıktığına dair sorulara, eğitime katılan yerel muhabir adaylarıyla beraber yanıt aradılar.
 
“LGBT haberleri duyulmadan silinip gitmesi için fazla değerli”
 
Muhabirlik üstüne daha çok bilgi edinme amacıyla bu eğitime katılan yerel muhabir adaylarından, Ozan Çiftçi düşüncelerini şu şekilde belirtti:
 
“Gerçekleştirilen eğitim, beklentilerimi büyük ölçüde karşıladı. Görülebilecek tek sıkıntı; iki günlük bir eğitimin, yerel muhabir ağı eğitimi için biraz kısa olması bence.” Çiftçi, aldığı bu eğitimin, Kaos Kültür Merkezi’ne katkısının olması açısından faydalı olduğu görüşünde.
 
Eğitime katılan yerel muhabir adaylarından Şeref Saraçsa, Çiftçi’yle benzer görüşlere sahip:
“Beklentilerim karşılandı fakat iki gün yerine, bir haftalık bir eğitimin daha yararlı olabileceği kanısındayım.”
Saraç, bu eğitime, eşcinsel ve diğer ötekileştirilenlerin özgürlük ve hak mücadelelerine ufak da olsa bir katkıda bulunma amacıyla katıldığını ifade etti.
 
Okulöncesi Öğretmenliği bölümünde okuyan Nazlı Aksu çocukların cinsiyet olgusunun gelişiminde yapılan yanlışların düzeltilmesinde, eksikliklerin giderilmesinde, kısaca bilinç geliştirilmesinde rol oynamak istediğini ve bu noktada, Kaos Kültür Merkezi’nin doğru bir yer olduğunu savundu. Muhabir olmak isteyen Aksu, Kaos Kültür Merkezi’yle ilk defa, bu iki günlük yerel muhabir ağı eğitimi dolayısıyla tanıştığını da belirtti.
 
Bir önceki Ankara Yerel Muhabir Ağı eğitimine de katılmış, Kaos GL gönüllülerinden ve aynı zamanda, “Bilkent Renkli Düşün!” Kulübü başkanı Ömer Akpınar ise düşüncelerini şu şekilde paylaştı:
 
“Haberleri takip ederken LGBT bireyleri üzerinden düşündüğümde, yok sayılma ve aşağılanmayla karışık hisler içine giriyorum. Oysa ben LGBT hikâyelerinden ve onların mücadelelerinden de haberdar olmak istiyorum. Bu eğitimden sonra yazılı hale getirilebilecek ne çok konumuz olduğunu düşünmeye başladım. 5 aydır kaosgl.org için haber yapıyorum. Herkese tavsiye ederim. LGBT haberleri duyulmadan silinip gitmek için fazla değerli.”
 
Muhabirlerin gönderdiği haber ve yazılar, www.kaosgl.org sitesinde ve Kaos GL Dergisinde yayımlanacak.


Etiketler: medya
İstihdam