18/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Geçtiğimiz Perşembe günü İran yine bir çocuk hükümlüyü idam etti.

Yine İran, Yine İdam Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz Perşembe günü İran yine bir çocuk hükümlüyü idam etti. Bu 2009 yılı içersinde 18 yaşından önce işlediği iddia edilen suçlar nedeni ile idam edilen 5. kişi.

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, Perşembe sabah 04.00’da, kimlikleri bilinmeyen 4 hükümlü ile birlikte Kürt asıllı Mosleh Zamani idam edildi.

Zamani 2006 yılında, henüz 17 yaşında iken kız arkadaşına tecavüzde bulunduğu gerekçesi ile idama mahkum edilmişti. Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Sorumlusu Philip Luther konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yine, tüm ulusal ve uluslararası çağrılara rağmen, İran otoriteleri uluslararası yükümlülüklerini hiçe sayarak, iddia edilen suçu işlediğinde 18 yaşından küçük olan bir hükümlüyü idam etti. İran’ın bu vahşete son vermesi için daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?

1990 yılından bu yana, İran’da idam edilen çocuk hükümlü sayısı en az 46 olduğu açıklanıyor. İran Uluslararası Sivil ve Politik Haklar Sözleşmesine ve Çocuk Hakları Sözleşmesine taraf olan bir ülke. Her iki sözleşme de çocuk hükümlülerin idamını yasaklamakta. Ancak İran, imzaladığı sözleşmeleri de ihlal ederek, çocuk hükümlüleri idam eden dünyadaki birkaç ülkeden biri.

Uluslar arası Af Örgütü’ne göre, 2007 yılında, yüksek mahkeme tarafından da cezası onaylanan Mosleh Zamani’nin kendisini savunabilmesi için imkan tanınmadı. Ayrıca, edinilen bilgiye göre, Zamani’nin kız arkadaşı mahkemeye başvurarak, karşılıklı rıza ile cinsel ilişkiye girdiklerini açıkladı. Ve Zamani’nin salıverilmesini talep etti. Ancak mahkeme yapılan başvuruyu dikkate almadı ve Zamani’nin diğer gençlere örnek oluşturması için idam edilmesine hükmetti.
Daha önce Kürdistan bölgesinde yer alan Samandaj şehrindeki bir hapishanede tutulan Zamani, kısa bir süre önce Kermanşah’da yer alan Dizel Abad hapishanesine getirildi.

İran genel olarak çocuk hükümlüleri, 18 yaşından gün alana dek hapishanede tutmakta, 18 yaşından gün aldıktan sonra da idam etmekte.
Ayrıca şu anda İran’da sekizi 18 yaşından küçük olmak üzere on kişi eşcinsel ilişkide bulundukları gerekçesi ile idam edilmeyi bekliyor.
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam