20/11/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Avukat Hatice Demir trans öğrencinin mücadelesi sonucunda Kredi ve Yurtlar Kurumu yurduna kabul edilmesini KaosGL.org’a değerlendirdi.

“Yurda yerleştirilmek kazanılmış bir hak” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukat Hatice Demir trans öğrencinin mücadelesi sonucunda Kredi ve Yurtlar Kurumu yurduna kabul edilmesini KaosGL.org’a değerlendirdi. 

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunu kazandığı halde önce yurda kabul edilmeyen trans erkek öğrencinin Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) müdahalesi ardından yurda kabul edilmesini Avukat Hatice Demir KaosGL.org’a değerlendirdi.

SPoD’un avukatı Hatice Demir, trans erkek öğrencinin yurda kabul edilmesinin lütuf gibi sunulmasının kabul edilemeyeceğini ancak yine de bu gelişmenin önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

Av. Demir şöyle konuştu:

“Aslında zaten KYK yurdunu kazanan tüm öğrenciler için yurda yerleştirilmek kazanılmış bir hak. Lütuf gibi sunulmasına karşıyız elbette. Ancak somut durum özelinde bu çok büyük bir kazanım. Birçok trans barınma hakkı elde ettiği yurt müdürlüğünden olumsuz bir tavırla karşılaştığında memleketine geri döndü. Bütçesi uygun olanlar ise bir ev bulup yaşamaya çalıştı ancak bu durumda da eğitimi için ayırdığı bütçenin büyük bir kısmını ev sahiplerine vermek zorunda kaldı.”

“Yurt müdürü ve eğitimciler trans öğrencilere destek olduklarında sorunlar daha rahat çözülüyor”

“Bunlarla birlikte düşündüğümüzde yaşanan bu durumun ne kadar önemli bir kazanım olduğunu anlıyoruz. Bu olayda yurt müdürü ve eğitimciler trans öğrencilere destek olduklarında yaşanan sorunlar daha rahat çözülüyor ve ayrımcılık, hak ihlalleri ortadan kalkabiliyor, bunu da görüyoruz”

“Danışma hatlarının duyurulması önemli”

“Bir diğer mesele de danışma hattı olan derneklerin bu çalışmalarını daha fazla duyurmasının önemi. Yurt hakkını yeniden elde eden trans erkek danışanımız sosyal medyada bize rastladı. Bu olay bize gösteriyor ki trans öğrenciler ayrımcılıkla karşılaştığında dernekler onları uygun başvuru kanallarına yönlendirdiğinde sorun ivedilikle çözülebiliyor.”

“Özetle, çok sevindiren bir gelişme. Hem yurt yöneticilerine hem de eğitimcilere pozitif bir örnek. Devamının geleceğini umuyoruz.”

İlgili haber:

KYK yurtlarını kazanan trans öğrenciler yurda alınmıyor

“Mücadele edince oluyor, yurt hakkımı yeniden kazandım”

 


Etiketler: insan hakları, barınma
İstihdam