14/04/2020 | Yazar: Gözde Demirbilek

Aydın Kuşadası’nda zabıtanın 1 Aralık Dünya AIDS Günü için broşür ve kondom dağıtan aktiviste kestiği idari para cezası, edilen itiraz sonucu iptal edildi.

Zabıtanın Kuşadası’nda 1 Aralık broşürü dağıtan aktiviste kestiği para cezası iptal edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Aydın Kuşadası’nda zabıta, 1 Aralık Dünya AIDS Günü için Türkiye Aile Planlaması Vakfı’nın broşür ve kondom dağıtmak isteyen Kuşadası Renkli Güvercin LGBTİ+ Topluluğu aktivisitine Kabahatler Kanunu’na dayanarak 153 lira para cezası kesmişti. Topluluğun, avukat aracılığıyla cezaya itirazı kabul edildi.

Mahkemenin idari yaptırımın iptaline, broşürlerin iadesi reddine hüküm verdiği karar şöyle:

“İtiraz eden dilekçesinde özetle; 1 Aralık gününün Dünya HIV/AIDS Günü olarak kabul edildiğini, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de farkındalık yaratmak için başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere birçok kurum tarafından etkinlikler düzenlendiğini, 1 Aralık 2019 günü farkındalık yaratmak için Kuşadası’nda broşür dağıtımı yapıldığını, arkadaşı ile broşür dağıtırken zabıtalar tarafından durdurulduklarını, afişlerin zor kullanılarak alındığını hakkında cezai işlem uygulandığını, tüm bu nedenlerle tarafına kesilen idari para cezasının iptaline, el konulan broşürlerin iadesine karar verilmesini talep etmiştir.”

“İtiraz dilekçesine konu ve idari yaptırım kararına dayanak olan Kuşadası Belediye Başkanlığından idari para cezasına ilişkin evrakların onaylı suretleri celp edilmiş: kabahat failine rahatsız etme fiilinden dolayı 153 TL. idari ceza tanzim edilmiş, itiraz edenin 15 günlük yasal süre içerisinde itiraz hakkını kullandığı anlaşılmıştır.”

“Tüm dosya birlikte değerlendirildiğinde; itiraz edenin AIDS hastalığına farkındalık yaratmak gayesiyle dağıttığı broşürlerin toplumu rahatsız ettiği yönünde her türlü şüpheden uzak, inandırıcı ve denetlenebilir bir delil bulunmadığından itirazın kabulü ile idari yaptırım kararının iptaline, itiraz edenin broşürlerin iadesi talebinin reddine karar verilerek hüküm kurmak gerekmiştir.”

“Ayrımcılıklara hiçbir zaman susmayacağız”

Renkli Güvercin LGBTİ+ Topluluğu aktivisti Damla Hazer itirazın kabul edilmesiyle ilgili kaosGL.org’a konuştu:

“1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde yapmış olduğumuz kondom ve kitapçık dağıtımı etkinliğinde bize idari para cezası olarak 153 lira para cezası kesilmişti. Bu para cezasına avukatlarımız aracılığıyla itiraz ettik. İtirazın kabul edildiğini öğrenmek mutlu etti bizi. Yaşamın her alanındayız ve bizlere yapılan ayrımcılıklara karşı hiçbir zaman susmayacağız ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam