11/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Başkanı Zafer Kıraç’tan Eskişehir’deki tecavüz davasına ilişkin görüşünü aldık.

Zafer Kıraç: LGBT Örgütleri Hapishaneleri İzleyebilmeli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde koruma ve infaz memuru Mehmet U. iki eşcinsel erkek mahkûma tecavüz etmesinin ardından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Başkanı Zafer Kıraç’tan konuya ilişkin görüşünü aldık.
“Ceza Önemli”
’’Bu olay ne ilk ne de son. Yine de bu davada sorumluların ceza almaları önemli bir aşamadır. Genelde bu tür olaylar kurum içinde kapatılır gider.
 
“Eskişehir hapishanesi  diğer hapishanelere göre bu konuda daha fazla birikimli, daha az sorunlu bir yerdir. En azından LGBT bireylere yönelik koğuşlar mevcuttur. Düşünün, bir ya da iki LGBT’nin olduğu il hapishaneleri var. Çok daha yalnızdırlar, etkinliklere katılamazlar.
 
“Sivil Toplum Örgütlerine İzleme İzni Verilmeli”
“Hapishanelerde benzeri olaylar çok sık yaşanıyor. Sivil toplum örgütlerinin kurumları izlemesine, oranın işleyişine katkıda bulunmasına izin verilerek bu tür olayların önlenmesine ve diğer sorunlara çözümler bulunabilir.
 
“Bu sayede içerdeki hayatın aksayan ve insan haklarına aykırı kısımlarına müdahale edilebilir. CİSST ’in önerisi LGBTT bireylerin yoğunlukta olduğu hapishanelerin izleme kurullarında Kaos-GL ve Pembe Hayat  gibi LGBT örgütlerinden bir temsilcinin bulunmasıdır, bu sayede mahpus LGBT’ler şikâyetlerini daha rahat aktarabilirler.
 
Adalet Bakanlığı’na LGBT Örgütleri Talebi
"LGBT örgütlerinin hapishaneleri ziyaret etmelerine yönelik Adalet Bakanlığı’ndan bir talebimiz olacak yakında, umarız izin verilir. Ayrıca buna benzer yaşanan olaylar ve çözüm yolları konusunda LGBT Hapiste sitesinden yararlanılabilir.’’
 
Kaos GL Dergisi, Ocak-Şubat 2013 sayısıyla birlikte bir hapishane sayfasına yer veriyor. Her sayıda yer alacak bu sayfada LGBT tutsak ve mahkûmların cezaevlerinde yaşadıkları paylaşılacak. Hapishane sayfasının editörü ise Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Başkanı Zafer Kıraç.

Etiketler: insan hakları
İstihdam