21/06/2011 | Yazar: Ömer Akpınar

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de, 10. LGBT hakları yürüyüşü, yoğun polis koruması altında gerçekleşti. Yürüyüşe katılanlar ‘Homofobiden Kurtulun Diye Dua Ediyoruz’ ve ‘Split, Başını Dik Tut! Gelecek Yıl Daha İyi Olacak!’ yazılı pankartlar taşıdı.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de, 10. LGBT hakları yürüyüşü, yoğun polis koruması altında gerçekleşti. 

Yürüyüşe katılanlar “Homofobiden Kurtulun Diye Dua Ediyoruz” ve “Split, Başını Dik Tut! Gelecek Yıl Daha İyi Olacak!” yazılı pankartlar taşıdı.
 
Yürüyüşün videosu için:
 

10. LGBT hakları yürüyüşü Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de yoğun polis koruması altında Cumartesi günü başladı. Bir önceki hafta Split kentinde benzer bir etkinlikte yaşanan şiddet olayları etkinliğe gölge düşürmüştü.
 
Şehir merkezindeki meydanda toplanan yüzlerce kişi gökkuşağı bayrakları sallayarak, düdükler ve davullar çalarak Zagreb sokaklarını arşınladılar.
 
Yürüyüşe katılanlar “Homofobiden Kurtulun Diye Dua Ediyoruz” ve “Split, Başını Dik Tut! Gelecek Yıl Daha İyi Olacak!” yazılı pankartlar taşıdı.
 
Organizatörler etkinlik öncesi yaptıkları açıklamada herhangi bir olay yaşanmayacağını ve 1000'den fazla rekor düzeyde bir katılım beklediklerini belirttiler.
 
“Gelecek Bizimdir de” sloganı altında düzenlenen yürüyüş Zagreb'in merkezinde bir meydanda gerçekleşecek açık hava konseriyle son bulacak.
 
Organizatörler adına konuşan Franko Dota “her şeyin olaysız, neşeli ve onurlu geçmesini” umduklarını söyledi.
 
Dota, AFP'ye “tek isteğimiz polisin Hırvat yasalarına uygun hareket etmesi” ve katılımcılara yönelik olası saldırıları önlemesi şeklinde konuştu.
 
Yürüyüş için şimdiye kadarki en büyük eskort görevlendirildi ve hızlı bir biçimde tepki verip olay çıkarmaya çalışanları hemen gözaltına alacakları konusunda güvence verildi.
 
Polisin açıklamasına göre şimdiye kadar iki kişi yürüyüşçülere hakaret ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.
 
Balkan ülkesinin önde gelen üç internet portalı vatandaşları “şiddete hayır” demeleri ve cinsel yönelimleri ne olursa olsun yürüyüşe katılmaları için çağrıda bulundu.
 
Ne var ki muhalefetteki Hırvat Hak Partisi “Zagreb'in uygar; fakat belli değerleri ciddiye alan bir şehir olduğunu kanıtlamaları” için vatandaşları etkinliği boykota çağırdı.
 
Katolik kilisesinin ciddi etkisi altında, genel olarak erkek egemen bir toplum olan Hırvatistan'da ilk LGBT Onur Yürüyüşü 2002'de Zagreb'de düzenlendi. Yürüyüş sonrası bir düzineden fazla insan saldırıya uğradı ve dövüldü.
 
O günden bugüne yürüyüşler her yıl başkentte yoğun güvenlik önlemleri altında olaysız geçiyor.
 
Geçtiğimiz Cumartesi yaklaşık 200 kişinin katıldığı Split kentindeki ilk LGBT Onur Yürüyüşünde içlerinden 4'ü gazeteci 12 kişi yaralandı. Split, güneydeki Adriyatik kıyısında milliyetçi muhafazakârların kalesi olarak biliniyor.
 
Gösteri karşıtı 10 bin kişiden bazıları göstericilere şişe, tuğla, çakmak ve taş fırlattıkları için sonunda polis araçlarıyla alandan tahliye edildi.
 
Şiddet olaylarına karıştığı düşünülen 28 kişinin tutuklanması tam da Avrupa Birliği'nin üyelik sürecinde Hırvatistan'a yeşil ışık yaktığı ve 1 Temmuz 2013'te bloğun yeni üyesi olacağını açıkladığının ertesi günü oldu.
 
Başbakan Ivo Josipovic şiddet olaylarını sert bir dille kınadı ve Zagreb yürüyüşünün “demokratik bir Hırvatistan için bir diğer test olduğunu” muhalefet partileri, politikacalar, toplumsal figürler, sivil toplum örgütleri ve Batılı elçilere hatırlattı.  
 
Hırvatistan'da oldukça güçlü olan Katolik kilisesi alenen, eşcinselliği bir “sakatlık” ve “sapıklık” olarak damgalıyor.
 
Yine de bazı rahipler Split'teki olayları önemsiz göstermeye çalışsa da Hırvat Piskoposlar Konferansı'nda “her tür şiddet” kınandı.
 
4.4 milyon nüfuslu eski Yugoslav cumhuriyetinin yaklaşık yüzde 88'i Katolik. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam