23/06/2010 | Yazar: KAOS GL

“ğ” küratörlüğünde düzenlenen AH OH sergi projesi, farklı sanatçıların vaat, sadakat, güven, aile, mahremiyet, cinsellik ve ahlak gibi olguları sorg

Zeki Müren'i Seviniz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“ğ” küratörlüğünde düzenlenen AH OH sergi projesi, farklı sanatçıların vaat, sadakat, güven, aile, mahremiyet, cinsellik ve ahlak gibi olguları sorgulayan işlerini bir araya getiriyor. 

"ğ" kolektifinin küratörlüğünü üstlendiği "AH OH" sergi projesi, toplumsal cinsiyet politikalarını sorgularken, vaat, sadakat, güven, aile, mahremiyet, cinsellik ve ahlak gibi toplumsal yapıların dönüşümünü irdeliyor.

Aykan Safoğlu, ğ'nin eleştirel ve performatif küratörlük yaklaşımı ile queer politika üzerine çalışan bir kolektif olduğunu anlatıyor:

"ğ, toplumsal cinsiyet politikalarının küratoryal düzlemde anlaşılabilir olmasını hedefliyor. Açılışını Onur Haftası'nda yaptığımız bu serginin ikinci ayağını Berlin'de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Serginin yanısıra forumlar ve panellerle aracılığıyla açık tartışmalar ve ortak bir zemin yaratmayı hedefliyoruz."

Efendi-köle ilişkisinden sünnet kültürüne
Sergi, izleyicileri efendi-köle ilişkisini sorunsallaştıran bir Rinus van de Velde tablosuyla karşılıyor. Ardından gelen koridorda, İç-Mihrak'ın cinsel ayrımcılık politikalarına eleştiren, Qawaf filmi, Kur'anberries konser afişi gibi, kurgusal posterleri yer alıyor. Küratörler, bu sergi için özel hazırlanan posterlerin özellikle kamusal alanda da afişlenmesinin yapıldığının altını çiziyorlar.

Aykan Safoğlu "Çükümün Stockholm Sendromu" adlı enstalasyonla sünnet pilavına dair bilinen bir hikayeyi ironik bir dille ele alırken, Hasan Aksaygın Bizans referanslarından yola çıkarak ve hayalet şehir Kapalı Maraş'ı da (Varosha- Kıbrıs) hikayesine katarak kurguladığı kendi aile portresini bir duvar resmine dönüştürmüş.

Sergide Karahaber Video-Eylem Atölyesi'nden Oktay İnce'nin "Devrim Beni Aramadı" adlı belgesel filmini, Ming Wong'un "Angst Essen/ Korku Kemirmesi" adlı videosunu, Patty Chang'in ailesiyle gerçekleştirdiği bir performansın görüntülerini seyredebilir, Sevim Burak'ın "Ford Mach I" romanının yazım sürecinin bir parçası olarak kızı Elfe Uluç'a yaptırdığı desenleri Uluç'un seslendirmesi eşliğinde görebilirsiniz.
 
"Zeki Müren'i Seviniz" paneli
"ğ" kolektifi serginin yan etkinliği olarak yarın (24 Haziran Perşembe) Garajistanbul'da bir tartışma paneli düzenliyor. LGBTT Onur Haftası programı dahilinde gerçekleşecek "Zeki Müren'i Seviniz!" başlıklı panel saat 14.30'da başlayacak.

Özlem Güçlü, Erden Kosova ve Fatih Özgüven'in konuşmacı olarak katılacağı panelde, alternatif toplumsal ahlak modelleri, vaatlerin kamusal/özel alandaki yansımaları ve ihlalleri ile ilgili ortak bir zemin yaratılması hedefleniyor.

Sergi, Tophane'de Galeri Non'da 10 Temmuz'a kadar  devam edecek.
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam