04/07/2019 | Yazar: Kaos GL

Kendini psikiyatr olarak tanıtan ve o diplomayı almış birisinden daha anlayışlı olmasını ve yardım eli uzatmasını beklerdim.

Zorlu ve ötekileştiren bir askerlik süreci Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Deniz Mavisi”, askerliğe elverişli değildir raporu alma sürecini yazdı: Kendini psikiyatr olarak tanıtan ve o diplomayı almış birisinden daha anlayışlı olmasını ve yardım eli uzatmasını beklerdim.

İllüstrasyon: Erinç Seymen

Merhabalar,

Uzun süredir düşündüğüm ama başvurmaktan çekindiğim bir sürece başlamaya karar verdikten sonra sitedeki tüm yazıları okudum. Bu da yetmedi Kaos GL’den sosyal hizmet uzmanı Tarık Bey ile mailleşmelerden sonra sürece başladım. İlk olarak üniversite nedeni ile askerliği tecil ettirdiğimde aile hekimi kontrolü yapıldığı için doğrudan Halıcıoğlu şubesine gitmem gerekiyormuş. Yola koyuldum ve askeriyeye vardım. Gergin olduğum her halimden belli oluyordu zaten. Sıra bana geldiğinde aşırı gergin ve sinirli bir kadına denk geldim. Ona aile hekimi ile görüşmek istediğimi söyledim. O da zaten yıllar önce görüştüğümü, sağlığımda bir sorun olmadığını bu nedenle yeniden gönderemeyeceğini söyledi. Aklı sıra işimi zorlaştırıyor diye düşünüp beş dakika dil döktükten sonra ihtiyacım olan yönlendirme kağıdını verdi.

Kağıdı aldığım gibi doğrudan aile hekiminin yanına gittim. Ona süreci anlattığımda daha önce başına böyle bir şey gelmediğini hangi hastaneye nasıl sevk edeceğini bilmediğini belirtti. Ben de buraya en yakın hastane Kasımpaşa bu nedenle oraya sevk olabilirim, dedim. Doktor bir şeyleri yanlış yapmaya korktuğu için hastane ismi yazmadan sadece “Psikiyatri Kliniğine Sevki Uygundur” şeklinde yazı yazıp verdi. Ben o yazı ile Kasımpaşa Hastanesine gittiğimde beni kabul etmediler. Çünkü hangi hastanenin psikiyatri kliniği olduğu yazmıyordu. Yeniden aile hekiminin yanına gidip sevki düzelttirdim ve koştura koştura Kasımpaşa Hastanesi’ne gittim. Rastgele bir psikiyatra sıra verdiler. Umarım halden anlayan, iyi birisidir diye ümit ederek sıramı bekledim.

Sıra bana geldiğinde yüzüme bakmayan, ve anlattıklarımı çok da dinlemeyen bir psikiyatr (O. Y.) olduğunu gördüm. Baştan sona içinde yaşadığım süreci, mesleğimi, aile yapımı anlattım. Daha önceden yaşadığım birkaç olay nedeni ile intihara teşebbüs ettiğimi, şu an çok çaresiz hissettiğimi anlattım. Ancak karşımdaki doktor beni küçük gören ve aşağılayan gözlerle bakıp psikolog görüşmesi ve testler için yan odaya gönderdi. Testleri bitirdikten sonra hastaneden ayrıldım. Hastaneden çıktıktan sonra gözlerim doldu ve keşke hiç bu sürece girmeseydim dedim. Kendini psikiyatr olarak tanıtan ve o diplomayı almış birisinden daha anlayışlı olmasını ve yardım eli uzatmasını beklerdim.

Aradan bir gün geçtikten sonra yeniden aynı doktor ile görüşmem vardı. Yine aşağılanacağımı düşündüğümden gitmek istemiyordum. Ama arkadaşımın zoruyla ve desteği ile hastaneye gittim. Doktorun odasına girdiğimde yüzüme bakmıyordu. Ben söz isteyip ilk görüşmede anlattığım ve yaşadığım şeyleri yeniden anlattım. Ama keşke anlatmaz olaydım. Psikiyatr diye yanında oturduğum kişi ağzına gelen her şeyi saydı. “Sizin gibi ibneler buraya gelip kendinizi fişletiyorsunuz. Hepiniz fişleniyorsunuz. İntihara meyili varmış git askerde intihar et o zaman" dedi. Ben de “Bir psikiyatr olarak git askerde intihar et” sözünüzü yazılı olarak almak istiyorum dedim. Ama doktor bu cümlemi duyduktan sonra daha da sinirlendi. Gözlerime bakıp dişlerini sıkarak "Ailen sana böyle mi terbiye verdi. İbne, beni tehdit mi ediyorsun sen” dedi. Ben zaten o an gözyaşlarıma boğulmuştum. Bir an önce o odadan ve o hastaneden çıkmak istedim. Hiçbir cevap vermedim. Doktor sinirle bilgisayardan çıktı aldı ve “Al şu kağıdı kurul odasına götür. Öğleden sonra kurul var” dedi. O kağıdı alıp dışarı çıktım. Ama resmen yaşayan ölü gibiydim. Arkadaşımı arayıp psikiyatrı dava edip edemeyeceğimi sordum. O da avukat ablasına sordu. Ancak psikiyatrın söylediği sözleri kanıtlayacak belgem ya da ses kaydım olmadığı için hiçbir şey yapamayacağımı öğrendim. 2-3 saat tek kelime konuşmadan, bir şey yemeye enerjim ya da isteğim olmadan bekledim. Kurul önüne çıktığımda ise hiç kimse bir şey söylemedi ve elime heyet raporunu tutuşturdular: “Cinsel Kimlik ve Davranış Bozukluğu Nedeni ile Askerliğe El Verişli Değildir”...

*Askerlikle ilgili danışmanlık almak için danisma@kaosgl.org adresi üzerinden Kaos GL Derneği ile iletişime geçebilirsiniz.

**KaosGL.org Gökkuşağı Forumu’nda yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. Yazının KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Askerlik yazı dizimizdeki diğer yazılar:

“Elverişsiz” yazısını görünce çok sevindim

“‘Askerliğe elverişli değildir’ raporunu nasıl aldım?”

“Pembe tezkere” sürecimden notlar…

Askerlikten muaf raporu alma sürecim

Askerliğe nasıl elverişli değilim?

Ben de “Askerliğe Elverişli Değildir” raporu aldım

Bir pembe tezkere hikayesi: “Eşcinsel olduğumu yazabilirsiniz”

Şerbetli pembe tezkere

 


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam