27/11/2019 | Yazar: Ali Erol

Emniyet, 25 Kasım Kadın Yürüyüşü’ne müdahalesini gerekçelendirmek için LGBTİ’leri “marjinal grup” ithamıyla kriminalize ediyor.

LGBTİ+’larin anayasal haklarına karşı “marjinal” ve “tereddütlü grup” bahaneleri! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Aslı Alpar

Emniyet Genel Müdürlüğü, 25 Kasım Kadın Yürüyüşü’ne müdahalesini gerekçelendirmek için LGBTİ’leri “marjinal grup” ithamıyla kriminalize ediyor.

 Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Kapsamında Düzenlenen Eylem ve Etkinlikler Hakkında” basın açıklaması yaptı.

Kadınların her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, İstanbul İstiklal Caddesi’nde, Tünel-Taksim hattında yaptıkları yürüyüş bu sene, gerekçe gösterilmeden, “söz konusu toplantı ve gösteri yürüyüşü Beyoğlu Kaymakamlığının 24/11/2019 tarih ve 34255955.17381.2019/2804 sayılı kararı ile” yasaklamış, ardından “söz konusu yasak”, yürüyüşü düzenleyen 25 Kasım Kadın Platformunun İstanbul Valiliği ile yaptığı görüşmeler sonucu kaldırılmıştı.

lgbti-larin-anayasal-haklarina-karsi-marjinal-ve-tereddutlu-grup-bahaneleri-1

Fotoğraf: Bülent Kılıç / AFP

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü İstanbul Yürüyüşü geçen seneki polis şiddetiyle engellenmesinin farklı olarak bu sene “bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” pankartı ile barışçıl şekilde tamamlanırken polis gene son anda plastik mermi ve biber gazı ile saldırdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 25 Kasım kadına şiddete karşı İstanbul Yürüyüşü’nde polisin söz konusu plastik mermi ve biber gazı saldırısına ilişkin “marjinal gruplar” ifadesiyle doğrudan adını anarak “LGBTİ”’leri kriminalize eden bir açıklama yaptı:

“Mevcut polis barikatının üstüne gelerek içlerinde marjinal grupların ve LGBTİ’nin de yer aldığı 50 kişilik grubun dağılmaları yönünde ikazda bulunulmuştur. Alandan ayrılmak istemeyen grubun mukavemete devam etmesi üzerine, yere doğru göz yaşartıcı gaz atılarak (orantılı güç kullanılarak) grup alandan uzaklaştırılmıştır.”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ülke genelinde yapılan yürüyüş ve etkinlikleri önceki yıla göre kıyaslayan Emniyet Genel Müdürlüğü, katılımın %25 arttığını, eylem etkinlik sayısının 216’dan 282’ye yükseldiğini kaydetti.

İstanbul İstiklal Caddesi, Tünel-Taksim hattında yapılan ve önceki yıla “normal olarak sona ermiştir” açıklaması yapan Emniyet (EGM), “herhangi bir gözaltı” yapılmadığını ekledi.

lgbti-larin-anayasal-haklarina-karsi-marjinal-ve-tereddutlu-grup-bahaneleri-2

Fotoğraf: Zeynep Kuray

LGBTİ+’lerin anayasal haklarına karşı “marjinal” ve “tereddütlü grup” bahaneleri!

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “marjinal gruplar”a dahil edip kriminalize ettiği LGBTİ+’lerin İstanbul Onur Yürüyüşü bu sene de toplumsal tereddütlü grup” bahanesiyle yasaklanmıştı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi’nin polisle yaptığı görüşme sonunda Mis Sokak’ta basın açıklaması yapılmış, ardından kitle dağılırken polis, gaz bombası, plastik mermiler ve köpeklerle saldırmıştı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü 2015'ten bu yana, otomatiğe bağlanan keyfi ve dayanaksız Valilik kararlarıyla yasaklanıyor ve polisin zehirli gaz, tazyikli su ve plastik mermi ile saldırısına uğruyor.

1 Temmuz 2018’de yapılan İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde polisin şiddet uygulayarak gözaltına aldığı 6 kişi hakkında dava açılmış, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yürüyüş sırasında gözaltına alınanların tamamının beraat ettiği davalarda 2018 yılında gözaltına alınanlara açılan davada ilk kez ceza kararı çıkmıştı. 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam