22/05/2020 | Yazar: Kaos GL

Mayıs ayının ilk haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. 10 günde gazetelerden LGBTİ+’lara yönelik 126 ayrımcı-nefret söylemine sahip haber çıktı!

Mayıs ayının ilk haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mayıs ayının ilk haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. 10 günde gazetelerden LGBTİ+’lara yönelik 126 ayrımcı-nefret söylemine sahip haber çıktı!

KaosGL.org okurları için gazetelerin Mayıs ayının ilk haftasında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri derledik. Yalnızca 1 haftada gazeteler LGBTİ+’ların en temel haklarına saldıran 126 haber yayımladı. Bu haberlerin birçoğunun teması 24 Nisan’da Diyanet’in merkezî Cuma hutbesinde eşcinselleri ve HIV’le yaşayanları hedef göstermesinin izlerini taşıyor.

İşte o haberler…

mayis-ayinin-ilk-haftasindan-lgbti-lara-yonelik-ayrimci-haberler-1

Mayıs ayının ilk üç gününden LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler için tıklayınız.

5 Mayıs, Malatya Net Haber

Gazete, Yeniden Refah partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım’ın konuşmasına yer verip nefrete alan açıyor. Bilal Yıldırım konuşmasında LGBTİ+’lara nefret kusmakla kalmıyor bir de okuduğunu anlamadığını ispat ediyor. Yıldırım, KaosGL.org’da Ali Erol’un hazırladığı gazetelerin nefret köşelerinin yer aldığı 12 Aralık tarihli haberde, Aydınlık’tan Cem Zeren’in yazdığı bir cümleyi Kaos GL Derneği’nin yazdığını zannediyor.

Ali Erol haber başlığını, Aydınlık’tan Zeren’in “İstanbul Sözleşmesi silah, Grevio Raporu mermidir” sözünü seçmesi Yıldırım’ın okuduğunu anlamayan kafasını karıştırmış olmalı. Yeri gelmişken hatırlatalım, kaosGL.org haberlerinde burada olduğu gibi militarist ifadeler kullanmaz, bunu da yayım ilkelerinde belirtir.

5 Mayıs, İnegöl Okur

Bursa’da çıkan gazeteden Derya Sürmeli Alioğlu eşcinsellere yönelik yanlış bir kanıyı gündemine alıp okurlarını yanlış bilgilendiriyor: “Eşcinselliğin doğuştan mı yoksa sonradan mı olduğu konusunda hâlâ bir fikir birliğine varılamamakla birlikte genel olarak "mutlu ve ilişkileri sorunsuz bir ebeveyn ile sevgiyle büyüyen çocuklarda" eşcinselliğin gözlemlenmediğini söylüyor uzmanlar.”

5 Mayıs, Kilis’in Sesi

Gazete dini referansları alet ederek LGBTİ+’lara ayrımcı söylem üretiyor. Aynı gazete bir başka haberinde Yenişafak’tan İsmail Kılıçarslan’ın LGBTİ+’lar için “azgın azınlık” dediği nefret söylemini sayfasına taşıdı.

5 Mayıs, Yeni Çağrı

Gazete, İbrahim Pazan “eşcinselliğin yasaklanması gerektiği” iddiasını gerekçelendirdiği nefret yazısına alan açtı.

5 Mayıs, Türkgün

İstanbul’da çıkan gazeteden Mustafa Önder LGBTİ+ haklarını savunan siyasi partileri hedefine alıyor: “Allameleri sapık LGBT'lilere özgürlük ister...”

5 Mayıs, Haftalık İstanbul Bağımsız

İstanbul’da çıkan gazeteden Sinem Şahin, dini referansları alet ederek LGBTİ+’lara ayrımcı söylem üretiyor.

5 Mayıs, Hedef Halk

Gazeteden Sadi Subaşı’nın korkunç imla hataları nedeni ile anlaşılamayan ayrımcı ifadeleri şöyle: “Hangi aile çocuğunun eşcinsel olmasını ister? Bu bizim gibi cinsel tercihlerin hoşgörü ile karşılanmadığı, tıbben doğuştan mı? Yoksa sonradan edinilmiş bir alışkanlık mı? Olduğunun bilinmediği ve gen bozukluğuna bağlı olduğunun tartışıldığı bir dünyada bu durum zaten bir ailenin başına gelebilecek çok büyük bir sıkıntı ve kolay kolay kabullenilebilecek bir durum değildir, Şimdi, Diyanet İşleri Başkanı'ndan yana olanlar ile O'na karşı çıkanlar siyasi şapkalarını çıkartsın ve yer değiştirip bu olayı değerlendirsinler. Aynı dini kabul etmiş, aynı vatanda yaşayan bir toplum bu ikilemi nasıl içine sindirebilir?”

5 Mayıs, Akit

Gazete, Milat’tan Mustafa Uçurum’un nefret söylemine yeni bir alan açıyor: “LGBT diyerek, rengarenk boyalara bürünerek kendilerini sevimli göstermeye çalışanlar en hafif söylemle sapıklıklarının ardına düşerek haktan, hukuktan bahsediyor.”

5 Mayıs, Diriliş Postası

Murat Özer yazısında eşcinseller için “ahlaksız” vb. ifadelr kullandığı yazısı ile nefret söylemi üretiyor.

5 Mayıs, Milli Gazete

Şakir Tarım dini referansları alet ederek LGBTİ+’lara nefret kusanlardan…

6 Mayıs, Akit

Resul Ekrem Şahan’ın “Çare İslam Sözleşmesi” başlıklı haberi İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini ve LGBTİ+’ların en temel haklarının engellenmesini savunuyor.

6 Mayıs, İnegöl Okur

Sosyal medyada LGBTİ+’ların birbirleri ile tanışma paylaşımlarını buzlayıp yayınlayan gazetede şu ifadeler yer alıyor: “Son günlerde LGBT'nin ulusal medyada yer alması ve aynı zamanda kendilerine destek verilmesi nedeni ile İnegöl'deki LGBT'liler de ahlaksızlıklarını cesurca sosyal medyada sergilemeye başladı.”

6 Mayıs, Tuna

Bursa’da çıkan gazetede Süleyman Yurddaşen LGBTİ+ haklarını savunan yerel yönetimleri hedefine alıyor, komplo teorileri ile LGBTİ+’lara saldırıyor: “İstanbul'un iki büyük belediyesi yayınladıkları bildiride ve bildirideki karikatürlerle adederimize, kültürümüze ve inancımıza ters düşen bazı AB ülkelerince de desteklenen LGBT'li çocuklara da özgürlük diyerek provakasyon yaptılar.”

6 Mayıs, Özyurt

Hatay’da çıkan gazetede Bülent Kavuk’un haberinde Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Hatay Şube Başkanı Fahri Serdar Özal bi nevi “Eyyy Netflix” diyor ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi yaygınlaştırıyor.

6 Mayıs, İstiklal

Ömer Akdağ gazetede dini refefansları alet ederek LGBTİ+’lara nefret kusuyor ve soruyor: “Ey ahali! Rahat mısınız? Önümüzdeki yıllarda kardeşinizin veya çocuğunuzun "eşcinsel" olması karşısında ne yapacaksınız?” Cevap da verelim, biz, heteroseksüel çocuklarımıza ne yapıyorsak onlara da yapacağız, seveceğiz, saygı duyacağız… Sizin nefretinizi değil sevgiyi öğreteceğiz.

6 Mayıs, Doğruyol

Çankırı2da çıkan gazeteden Tahsin Melan, Diyanet İşleri Başkanı’nı eleştiriyor, “Dolayısıyla eğer bu sözcüğü eşcinsellik, homoseksüellik (livâta) gibi sapıklıkların tanımı olarak kullanıyorsanız büyük bir yanılgı ve gaflet içindesiniz demektir” diyor ve LGBTİ+’lara nefret söylemi üretiyor.

6 Mayıs, Türkgün

İstanbul’da çıkan gazeteden Mustafa Önder İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e hitaben yazdığı yazıda LGBTİ+’ları unutmuyor: “…aklı LGBTİlilerde”…

6 Mayıs, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazeteden Ali Öztürk LGBTİ+’ların temel insan haklarını savunan barolara saldırıyor.

6 Mayıs, Kadirli Postası

Adana’da çıkan gazete Abdurrahman Dilipak’ın bilimdışı iddialarına ve nefretine alan açıyor: “LGBT, CEDAW, İstanbul Sözleşmesi'ni üreten akıl üretti Korona'yı aslında!”

6 Mayıs, Hedef Halk

Mehmet Aksoy, “İster eş cinsellik ister ibnelik deyin, ister zina, ister evlilik dışı ilişki deyin, evliler için de bekarlar için de bir taraf evli diğer taraf bekarlar için de yasalarda suç olarak tanımlanmıyor” diyor ve halkı yanlış bilgilendiriyor, yazısında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ifadeler de cabası…

6 Mayıs, Kocaeli Demokrat

Enes Şen Diyanet’in hutbesinden kendine nefret söylemi üretmek için vazife çıkaranlardan.

6 Mayıs, Yeni Konya

Konya’da çıkan gazeteden Mustafa Süs, LGBTİ+’ların hukuki dayanağının İstanbul Sözleşmesi ile kalmayacağını ama bununla da yetinilmemesi gerektiğini iddia ediyor: “Sembollere, sözleşmelere, işaretlere saldırıyor ama geleneksel Türk aile yapışma vurulan en büyük darbe olan çağdaşlaşma-batılılaşma denilen ucubeyi ıskalıyoruz gibi geliyor bana.”

6 Mayıs, Akit

Abdurrahman Dilipak’ın nefret haberlerinden biri Cumhuriyet Halk Partisi’ni hedef gösterdiği yazısında şöyle diyor: “CHP İslam'la, Müslümanlarla barışmak istiyorsa, Riba'yı haram kabul eden bir dinin Zekat parasını İş Bankası gibi bir Faiz kurumuna sermaye yapan ve bunu savunan, LGBT'yi sahiplenen, Aya- sofya'nın Cami olmasına karşı çıkan bir anlayışla nasıl olacak bu iş.”

6 Mayıs, Hürriyet

Abdulkadir Selvi Diyanet’in nefret hutbesini “eşcinselliğe eleştiri” olarak ifade ediyor yazısında ve LGBTİ+ haklarını savunan baroları hedef gösteriyor.

6 Mayıs, Sabah

Hilal Kaplan halkı yanlış bilgilendirdiği yazısında bilimdışı birçok iddiayı gerçekmiş gibi yazıyor ve “anne-babaları” uyarıyor: “Son bir uyan da benden: Türkiye'deki psikolog ve psikiyatrist camiasını temsil eden demekler. büyük ölçüde LGBT lobisinin boyunduruğuna girmiş durumdalar. Dolayısıyla bu hususlarda kimden yardım aldığınıza da dikkat edin.”

6 Mayıs, Konya Merhaba

Nazmiye Gülbaş yazısında “Bilimsel hiç bir tarafı olmayan Toplumsal Cinsiyet Eşidiği kavramı ekonomik ve siyasi maksadı ve ideolojiktir” diyor. Diledikleri kadar uydurma özgürlüğü… Yazısında LGBTİ+ kavramları açıklıyor ve “tehlikeler” ileri sürüyor…

7 Mayıs, Aydınlık

Perinçek’in tarihin çöplüğünde yer alan eşcinselliğe dair “görüşleri” hortlamış. Akit’e “Aydınlık”tan destek veren Perinçek eşcinselliğin sınıfsız toplumlarda görülmediği yalanıyla meşgul…

7 Mayıs, Objektif Amasya Gazetesi, Amasya Günebakış, Yeşilırmak

Gazeteler, Amasya Gönüllü Kuruluşlar Birliği (GÖK-BİR) bir basın açıklaması yayınlayarak, İnsan Hakları Derneği ve çeşitli Baroların, hutbesinde eşcinsellik üzerine uyarılar yapması hakkında suç duyurusunda bulunduğu Prof. Dr. Ali Erbaş'a destek verdi.

7 Mayıs, Milli Gazete

Gazete bu ay gerici ve transfobik bir yasa çıkaran Macaristan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamadığını sevinçle hatırlatıyor: “İstanbul Sözleşmesi Macaristan’dan geçemedi”

7 Mayıs, Akit

Gazete, İhsan Şenocak’ın çarpıtma ve hedef gösterme ifadelerine alan açıyor: “Azgın azınlığın asıl hedefi Kuran”

7 Mayıs, Yenigün

Edirne’de çıkan gazeteden M. Enis Şensever LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ifadeler kullanıyor: “Çok doğal mı sizce. Biyolojik bir anomali ise zaten tıp işin psikolojik yönünü de gözeterek çözüm üretiyor. Erkek bedeninde ben bir kadınım diyerek ameliyata gitmek başka, bunu kullanarak fahişelik yapmak başka. Gökkuşağı bayraklar ile hangi anti emperyalist eylemde gördünüz. Feministler her eylemde soyunup memelerini açmalarını siz ciddimi buluyorsunuz. Son derece dejenere edici, çirkin bir tepki olmuştur.”

7 Mayıs, Yozgat Çamlık

Gazete Yeniden Refah Partisi Çekerek ilçe Başkanı Servet Aktaş’ın nefret söylemine alan açıyor ve 5 Mayıs’ta Malatya Net Haber’de konuşması yayınlanan aynı partinin Malatya il başkanı ile aynı cümleleri kuruyor. KaosGL.org’da Ali Erol’un hazırladığı gazetelerin nefret köşelerinin yer aldığı 12 Aralık tarihli haberde, Aydınlık’tan Cem Zeren’in yazdığı bir cümleyi Kaos GL Derneği’nin yazdığını zannediyor.

7 Mayıs, Milli Gazete

Gazete, Bahaddin Elçi’nin koronavirüs ile LGBTİ+’lar arasında bilim karşıtı ayrımcı ifadelerin yer aldığı yazısını yayımlıyor.

7 Mayıs, Körfez Star

Mustafa Süs’ün Yeni Konya’da çıkan yazısı bir de Balıkesir’de çıkan bu gazetede yer alıyor: Mustafa Süs, LGBTİ+’ların hukuki dayanağının İstanbul Sözleşmesi ile kalmayacağını ama bununla da yetinilmemesi gerektiğini iddia ediyor.

7 Mayıs, Çorum Gündem

Fikrettin Çıplak dini referanslarla LGBTİ+’lara saldıranlardan…

7 Mayıs, Ada Postası

Halil Müftüoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi’ni LGBTİ+’ların anayasal haklarına el koymadığı için eleştiriyor ve LGBTİ+’lara nefret kusuyor.

7 Mayıs, Doğru Haber

Aynur Sülün, Adalet ve Kalkınma Partisi’ni LGBTİ+’ların anayasal haklarına el koymadığı için eleştiriyor ve LGBTİ+’lara nefret kusuyor.

7 Mayıs, Akşam

Vedat Bilgin, “Mesela kendisini Kemalist diye takdim edenler arasında LGTB savunucuların olması; sosyalist diye ortaya çıkanların, çocukların cinsel kimliklerine müdahale anlamına gelen, LGTB gösterilerinde malzeme olarak kullanımına göz yumması, doğrudan çocuk istismarını LGBT hatınna görmezden gelmelerini nasıl izah etmek gerekir. Bu hastalıklı tutumun arkasında Batılılaşma sürecinin toplumsal kimlik bilincini tahrip etmesinden aşağılık duygusuna kadar uzanan sosyal psikolojin önemli payı olduğunu düşünüyorum” diyor ve nefret söylemi üretiyor.

7 Mayıs, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazete 6 Mayıs’ta Hürriyet’te çıkan Abdulkadir Selvi’nin ayrımcı söylemine yer veriyor.

8 Mayıs, Bursa Sancak

Gazete Emir Ali Sümbül “Eşcinsellik sapıklıktır” isimli nefret yayan yazısını yayımladı.

8 Mayıs, Doğru Haber

Gazete, Avrupa Parlamentosu’ndan (AP)37 milletvekilinin Diyanet’in nefret hutbesi ve ardından LGBTİ+’ları hedef alan nefret kampanyalarına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a yazdığı mektubu: “AP Raportörü Ali Erbaş’ı hedef aldı” başlığı ile gördü!

8 Mayıs, Akit

Akit de AP’nin mektubunu haber yapanlardan: “HOMOLARI SAVUNUP, ERBAŞ'I KINAYAN HAÇLI BATI'YA TEPKİ YAĞIYOR”

8 Mayıs, Aydınlık

Perinçek’in “senin fikrinin ne önemi var” klasmanından eşcinselliğe dair “görüşleri” sürüyor: “Bu sistemler, kadını meta haline getirirken, insan statüsünü bir tek erkeğe bırakmıştır. Cinsel aşk insanlar arasında olacağına göre, erkekler arasındadır. Erkeğin erkeğe yöneldiği toplumlarda, aşağılanmış ve gururunu yitirmiş olan kadın, aşkı kendi eşitinde yani lezbiyenlikte aramıştır.”

8 Mayıs, Erzurum Pusula

Gazete Aile Platformu’nun LGBTİ+’ların temel haklarına saldıran bildirisine yer veriyor: “Eşcinselliğin sadece insan sağlığı açısından değil, toplum sağlığı üzerinde oluşturduğu hasarların da bilinciyle…”

8 Mayıs, Serhat Kilis

Kilis İl Vaizi Hasan Akcan, LGBTİ+’ların temel insan haklarına destek olan örgütlere ‘çıkışıyor’.

8 Mayıs, Bursa Hayat

Atilla Akbai “eşcinsellik tarih boyunca ahlaksızlık, suç ve günah kabul edildi” diyor. Ayol hem yalan hem nefret!

8 Mayıs, Milat

Egemen Alatlı eşcinselliği kriminalize ediyor: “Zina, fuhuş ve homoseksüelliğin arkasında duranlar en az onlar kadar hasta ve suçludur.”

9 Mayıs, Akit

Resul Ekrem Şahan’ın hedefinde İstanbul Sözleşmesi var. Şahan İstanbul Sözleşmesi’nin “CİNSEL SAPIKLIK UĞRUNA” imzalandığını ileri sürüyor ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminde bulunuyor.

9 Mayıs, Aydınlık

Perinçek’ten devam… Eşcinsel ilişkilerin “doğal” olmadığı bayat iddiası ile gazetelerde!

9 Mayıs, Aydınlık

Atakan Hatipoğlu, “Çelişmeler keskinleştikçe özgürlüğü LGBT'lerle, insan haklarını evinde el yapımı bombalarla yakalanmış şarkıcılarla, demokrasiyi terörü ve teröristi öven propaganda materyalinin yayınlanma hakkıyla ilişkilendiren tuhaf bir kafa yapısı ortaya çıktı” diyor ve cinsel özgürlükten, cinsel haklardan bihaber yazıp duruyor…

9 Mayıs, Aydınlık

Meltem Ayvalı çok tehlikeli çarpıtmaların sularında… Pedofili ile LGBTİ+’ları aynı kefeye koyan yazısıyla gazetenin Akit’ten bir farkı kalmıyor.

9 Mayıs, Türkiye

C. Ahmet Akışık, Diyanet’in nefret hutbesine sahip çıkanlardan: “Prof. Dr. Ali Erbaş'ın eşcinselliği lanetleyen sözlerine karşı Ankara Barosunun yayınladığı bildiride, Kur'ân-ı kerim ve hadisler, hedef alınmaktadır. Çünkü âyet ve hadislerde, zina ve lûtûlik/eşcinsellik şiddetli şekilde haram kılmıyor ve tel'în ediliyor.”

9 Mayıs, Doğru Haber

“Ahlaksızlığı soruşturmaya gerek bile görmedi” başlıklı haber hiçbir suç unsuru bulunmayan bir olayın, Netflix’in dizilerinin, neden soruşturulmadığını sorguluyor ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ifade kullanıyor.

9 Mayıs, Fırat Gazetesi

Elazığ’da çıkan gazeteden Hadi Önal Diyanet’e çıkışıyor: “İstanbul Sözleşmesi imzalanıp eşcinsellik, transseksüellik, lezbiyenlik gibi cinsel azınlıklara serbestlik tanınırken Diyanet İşleri Başkanlığı neredeydi?”

9 Mayıs, Muğla Gazetesi

Cemal Demirtaş, önce LGBTİ+ haklarını savunan yerel yönetimleri hedef gösteriyor ardından da eşcinselliğin yasak olduğunu ileri sürüyor.

9 Mayıs, Akit

Abdurrahman Dilipak, bu defa yazısında LGBTİ+’lar için “lanetli fiil” diyor ve nefret kavramlarına her gün bir yenisi katıyor.

10 Mayıs, Yeni Asır Taşra

İzmir’de çıkan gazete İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef gösteriyor nedeni de LGBTİ+ haklarını korumaları ve anayasal hak olan LGBTİ+ vatandaşlara da eşit hizmet verilmesi… Gazete haberinde belediyenin eşitlik çalışanlarını hedef gösteriyor.

10 Mayıs, Diriliş Postası

Abdullah Şenarslan “Ağaç, çiçek, böcek ile kandırdıkları nesle LGBT adı altında rengârenk bir eğlence sundular. 2002'de eşcinsellere yeşil ışık yakılmasıyla başlanılan bu dönem 201 9'a gelindiğinde LGBT dernek sayısının 22 olmasıyla devam etmektedir” diyor ve yazısında LGBTİ+’ların dernekleşme hakkına karşı çıkıyor.

10 Mayıs, Milli Gazete

Gazete, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nu (KESK) LGBTİ+’ların haklarını savunan açıklamasından dolayı hedef gösteriyor.

10 Mayıs, Akşam, Star Açıkgörüş

Bülent Toksöz, “Gemi azıya almış LGBT güçlerine karşı insanın pek sığınağı kalmadı” diyor ve dini referansları alet ederek LGBTİ+’lara nefret kusuyor.

10 Mayıs, Aydınlık

Şule Perinçek, eşcinselliği “küresel emperyalizmle” açıklamaya çalışıyor, ayrımcı söylemde bu hafta yerini alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Etiketler: medya
nefret