25/04/2020 | Yazar: Kaos GL

“Toplumun her kesiminde, her meslekte, her yaşta, her cinsiyette ve cinsel yönelimdeki HIV pozitifler olarak Erbaş'ı derhal özür dilemeye çağırıyoruz.”

Pozitif Dayanışma: Diyanet İşleri Başkanı nefret suçu işliyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyanet İşleri’nin nefret hutbesine tepkiler artıyor. Pozitif Dayanışma, Diyanet’in Ramazan’ın ilk gününe denk gelen Cuma hutbesinde LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef göstermesini eleştirdi, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, nefret suçu işliyor” dedi.

Pozitif Dayanışma’nın açıklaması şöyle:

“Koronavirüs pandemisiyle tüm dünyanın mücadele ettiği bugünlerde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, eşcinselleri ve HIV ile yaşayanları hedef gösterdi! Yanlış bilgiler ve nefret dolu ifadeler barındıran bu açıklamayı, insan haklarına aykırı ve ayrımcı buluyor; kendisinin nefretle değil bilimsel, doğru ve güncel bilgilerle hareket etmesini talep ediyoruz.

“Açıklamada belirtilenin aksine HIV, eşcinsellikle, nikahsız ilişkiyle değil ancak korunmasız cinsel ilişkiyle ve/veya kan yoluyla aktarılabilmektedir. Hatta günümüzde HIV ile yaşayanlardan düzenli tedavi ile korunmasız cinsel ilişkiyle bile HIV aktarımı söz konusu olmamaktadır. Bu nedenle Erbaş'ın açıklamalarını bilimden yoksun ve talihsiz buluyoruz. Toplumun her kesiminde, her meslekte, her yaşta, her cinsiyette ve cinsel yönelimdeki HIV pozitifler olarak Erbaş'ı derhal özür dilemeye çağırıyoruz. Salgınlarla mücadele insanları ötekileştirip, hedef göstererek değil doğru ve güncel bilimsel bilgilerin yaygınlaştırılmasıyla ancak mümkün olur!”

pozitif-dayanisma-diyanet-isleri-baskani-nefret-sucu-isliyor-1

Diyanet’ten nefret hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkezi Cuma hutbesinde yine hedef LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanlardı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi” başlıklı hutbesinde nefret ve ayrımcılık saçtı.

Cuma hutbesi ülke genelindeki camilerde okunuyor. Hutbede eşcinseller ve HIV’le yaşayanlar şu ifadelerle hedef gösterildi:

“Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın İslamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.”

Nefrete dört bir yandan tepki

Diyanet’in nefret hutbesine siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tepki gösteriyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de, Diyanet’in nefret hutbesine tepki gösterenler arasındaydı. Gökçen, “Böylesi bir sözün salgın döneminde ne kadar çok kişiyi hedef haline getireceğinin farkında olunmaması felaket. Ayrıştırıcı ve nefret suçlarına adeta gerekçe yaratan bu söylemi ve dini duyguları kullanarak bunu yapanları kınıyorum” dedi.

Pozitif-iz Derneği, “Diyanetin nefret söylemleri ile LGBTİ+ bireyleri hedef göstermesini ve her fırsatta HIV ile ilişkilendirmelerini de üzüntüyle karşılıyoruz” dedi.

İHD Ankara Şubesi ise, nefret hutbesinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

Antalya LGBTİ Platformu, Antalya Kadın Platformu, Antalya Abdal Musa Derneği, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Biz Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği, EMEP'li Kadınlar, Halkevci Kadınlar, İMECE, İHD Antalya Şubesi, İHD Kadın ve LGBTİ Komisyonu, KESK Antalya Kadın Meclisi, HDP Antalya Gençlik Meclisi ve HDP Antalya Kadın Meclisi de ortak açıklamayla Diyanet’in nefret ve ayrımcılık dolu Cuma hutbesine tepki gösterdi.

Hêvî LGBTİ+ Derneği, Diyanet’in nefret hutbesiyle LGBTİ+’ları ve HIV ile yaşayanları hedef göstermesinin ardından “Türkiye’den HIV Hikayeleri” kitabını online ortamda paylaştı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam