09/01/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Hande Buse Şeker’in öldürülmesinin birinci yılında cinayet ve davanın kronolojisini derledik: #HandeŞekerİçinAdalet

Birinci yılında Hande Buse Şeker cinayeti ve davası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir’de yaşayan seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker geçtiğimiz yıl bugün (9 0cak 2019) evinde öldürüldü. Polis memuru Volkan Hicret, İzmir Alsancak’taki evinde Şeker’i öldürdü, gasp etti, cinsel saldırıda bulundu ve evdeki arkadaşını ise yaraladı.

Katil polis Volkan Hicret hakkında İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava kapalılık kararıyla devam ediyor. Bir sonraki duruşması 13 Ocak’ta görülecek davanın avukatları kapalılık kararının kaldırılmasını talep ediyor.

KaosGL.org olarak cinayetin ardından bir yıl boyunca neler olduğunu derledik.

9 Ocak 2019: Hande Buse Şeker öldürüldü!

Alsancak’ta polis memuru Volkan Hicret; Hande Buse Şeker’i zorla araca bindirdi, Şeker’in evine geldiklerinde ise “Ben polisim, para ödemem” diyerek Şeker’i soyunmaya zorladı ardından silahıyla seri şekilde ateş açtı. Şeker’e ateş açtıktan sonra Şeker kaçarken peşinden gitti ve ateş açmaya devam etti. Bu sırada Şeker’in evdeki başka bir trans kadın arkadaşını da yaraladı.

birinci-yilinda-hande-buse-seker-cinayeti-ve-davasi-1

Volkan Hicret, Hande Buse Şeker ve arkadaşından bütün paralarını kendisine vermelerini de istedi. Ardından Hande Şeker’e “Seni öldüreyim mi” diyerek ateş etmeye devam etti. Volkan Hicret, Şeker’i öldürdükten sonra Şeker’in arkadaşı olan trans kadına cinsel saldırıda da bulundu.

TIKLAYIN- Hande Şeker’i öldüren polis, kasten öldürme ve silahlı yağmadan yargılanacak

LGBTİ+ örgütleri Hande Buse Şeker için sokağa çıktı

birinci-yilinda-hande-buse-seker-cinayeti-ve-davasi-2

Genç LGBTİ+ Derneği, İzmir Alsancak’ta trans kadın Hande Buse Şeker’in öldürülmesinin ardından eylem yaptı. Derneğin çağrısıyla 10 Ocak 2019’da Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen transfobi karşıtları “Trans cinayetleri politiktir” dedi.

birinci-yilinda-hande-buse-seker-cinayeti-ve-davasi-3

Hande Buse Şeker, 14 Ocak’ta İstanbul’da da anıldı. Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan anmada, 43 LGBTİ+ ve kadın örgütünün imzasını taşıyan basın açıklaması okundu.

İzmir ve Ankara Baroları davanın takipçisi olacaklarını açıkladı

İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Hande Buse Şeker’in bir polis memuru tarafından öldürülmesinin ardından açıklama yayınladı. Komisyon, “Avukatlık görevimizi nefret cinayetlerinin son bulması adına yapmaya devam edeceğiz” diyerek sürecin takipçisi olduğunu duyurdu.

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi, de açıklama yayınladı. Merkez, “Hande Şeker’in katili yargı önünde hesap vermelidir” diyerek sürecin takipçisi olacağını duyurdu.

Cinayete tepkiler…

Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu ile LGBTİQ Çalışma Grubu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yönetim Kurulu ve İzmir Müzisyenler Derneği yaptıkları açıklamalarla cinayeti kınadı ve nefret cinayetlerine karşı dayanışma çağrısı yaptı.

Cinayet Meclis’in gündeminde

Hande Buse Şeker cinayeti Meclis gündemine de taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili Serpil Kemalbay, LGBTİ+’lara yönelik artan hak ihlalleri ile ilgili İçişleri Bakanının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Soru önergesinde, Türkiye’nin de katılımcısı olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na göre nefret suçu tanımına yer veren Kemalbay, 9 Ocak günü İzmir’de trans kadın Hande Şeker’in polis memuru tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.

TIKLAYIN- “LGBTİ+’ların varlığının yok sayılmasından ne zaman vazgeçeceksiniz”

İddianame hazırlandı

İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede; Alsancak’ta polis memuru Volkan Hicret’in; Hande Buse Şeker’i zorla araca bindirdiği, Şeker’in evine geldiklerinde ise “Ben polisim, para ödemem” diyerek Şeker’i soyunmaya zorladığı ardından silahıyla seri şekilde ateş açtığı belirtiliyor.

İddianameye göre; polis memuru Volkan Hicret, Hande Şeker’e ateş açtıktan sonra Şeker kaçarken peşinden gitti ve ateş açmaya devam etti. Bu sırada Şeker’in evdeki başka bir trans kadın arkadaşını da yaraladı. Volkan Hicret, Hande Şeker ve arkadaşından bütün paralarını kendisine vermelerini de istedi. Ardından Hande Şeker’e “Seni öldüreyim mi” diyerek ateş etmeye devam etti. Volkan H., Şeker’i öldürdükten sonra Şeker’in arkadaşı olan trans kadına cinsel saldırıda da bulundu.

Volkan Hicret hakkında kasten öldürme, silahlı yağma, kişinin hatırasına hakaret ve nitelikli cinsel saldırı suçlarından dava açıldı.

Şeker’in avukatları yokken keşif yapıldı

Hande Buse Şeker’in Avukatı Kerem Dikmen, iddianameye ilişkin KaosGL.org’a konuştu. Aynı zamanda Kaos GL ve İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nda da yer alan Av. Kerem Dikmen şöyle dedi:

“Soruşturma aşamasında dosya hakkında gizlilik kararı vardı. Bu durum bizim açımızdan yaşam hakkının etkin olarak savunulması önünde bir engeldi. Bizim yokluğumuzda keşif de yapılmış oysaki gizlilik kararının manası şüpheliye karşı soruşturmanın daha sağlıklı yürütülmesidir. İddia tarafında olmamıza rağmen soruşturmadan uzaklaştırıldık. Keşifte bulunma hakkımız olmasına rağmen bu hakkımızı savcılık kullandırtmadı. Bu bir hak ihlalidir.”

TIKLAYIN- Hande Şeker’i öldüren polis, kasten öldürme ve silahlı yağmadan yargılanacak

21 Haziran 2019: İlk duruşma ve müdahillik talebine ret!

Davanın ilk duruşması 21 Haziran saat 10:00’da başladı. İzmir Barosu, İnsan Hakları Derneği, Cinsel Şiddete Karşı Hukuki Yardım Derneği ve Genç LGBTİ+ Derneği’nin davaya müdahil olma talebi, sanığın “Doğrudan mağdur olmadıkları” gerekçesiyle reddedildi.

Mahkeme başkanı Ceza Muhakemesi Kanununun 182. maddesinde yer alan “Genel ahlâkın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hâllerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir” hükmüne göre kapalılık kararı verdi. Hande Buse Şeker davasının ilk duruşmasında; Şeker'in ailesi, avukatları, diğer mağdurlar ve avukatları, sanık ve avukatları ile birtakım tanıklar hazır bulundu ve dava 13 Eylül saat 10:00’a ertelendi. Sanık Volkan H. tutuklu yargılanmaya devam ediyor.

LGBTİ+ örgütleri: Mahkeme katılma talebimizi reddetti ancak biz bu davanın takipçisiyiz

birinci-yilinda-hande-buse-seker-cinayeti-ve-davasi-4

İzmirli LGBTİ+ örgütleri, duruşmanın ardından İzmir Barosu önünde basın açıklaması yaptı. Genç LGBTİ+ Derneği, 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Lavender LGBTİQ+ Ege Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu’nun imzacı olduğu açıklamada, “Mahkeme katılma talebimizi reddetti ancak biz bu davanın takipçisiyiz” denildi.

TIKLAYIN- Mahkeme katılma talebimizi reddetti ancak biz bu davanın takipçisiyiz

13 Eylül 2019: İkinci duruşma ve erteleme

İzmir’de trans kadın Hande Şeker’i öldüren polis memuru Volkan H. hakkında kasten öldürme, silahlı yağma, kişinin hatırasına hakaret ve nitelikli cinsel saldırı suçlarından açılan davanın ikinci duruşması 13 Eylül’de görüldü. Bir önceki duruşmada kapalılık kararı verilen dosyanın ikinci duruşmasında olay yeri görüntüleri incelendi. Sanığın savunması ve tanık beyanı alındı. Mahkemenin kapalılık kararı verme gerekçesinin savunma alınması ve olay yeri videolarının izlenmesi ile ortadan kalktığını düşünen avukatlar kapalılık kararının kaldırılması talebinde bulunduysa da talep reddedildi. Dava, 18 Kasım saat 09:45’e ertelendi.

18 Kasım 2019: Üçüncü duruşma ve yine erteleme

Kapalı görülen dava, dosyadaki eksik hususların tamamlanması ve görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesi nedeniyle 13 Ocak’a ertelendi.

Avukatlardan açıklama: Davadaki kapalılık kararı kaldırılsın

Katledilen seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker’in Avukatları 7 Ocak 2020’de açıklama yaparak, “Temel talebimiz kapalılık kararının kaldırılarak duruşmaların açık olarak yapılmasıdır” dedi.

birinci-yilinda-hande-buse-seker-cinayeti-ve-davasi-5

Ölüm yıldönümünde sosyal medyada eylem: #HandeŞekerİçinAdalet

Hande Buse Şeker’in Avukatları, duruşma öncesi açıklama yaparak davadaki kapalılık kararının kaldırılmasını talep etti. Avukatlar, 9 Ocak saat 20.00 – 21:00 saatleri arasında #HandeŞekerİçinAdalet hashtag kampanyasına çağırdı.

Bir sonraki duruşma: 13 Ocak

Davanın bir sonraki duruşması 13 Ocak’ta görülecek.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
nefret