25/04/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Diyanet’in nefret hutbesine siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin tepkilerini derledik.

Diyanet’in nefret hutbesine tepkiler büyüyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkezi Cuma hutbesinde yine hedef LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanlardı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi” başlıklı hutbesinde nefret ve ayrımcılık saçtı.

Cuma hutbesi ülke genelindeki camilerde okunuyor. Hutbede eşcinseller ve HIV’le yaşayanlar şu ifadelerle hedef gösterildi:

“Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın İslamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.”

Nefrete dört bir yandan tepki

Diyanet’in nefret hutbesine siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri tepki gösteriyor:

*Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “Böylesi bir sözün salgın döneminde ne kadar çok kişiyi hedef haline getireceğinin farkında olunmaması felaket. Ayrıştırıcı ve nefret suçlarına adeta gerekçe yaratan bu söylemi ve dini duyguları kullanarak bunu yapanları kınıyorum” dedi.

*Pozitif-iz Derneği, “Diyanetin nefret söylemleri ile LGBTİ+ bireyleri hedef göstermesini ve her fırsatta HIV ile ilişkilendirmelerini de üzüntüyle karşılıyoruz” dedi.

*İHD Ankara Şubesi ise, nefret hutbesinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

*Antalya LGBTİ Platformu, Antalya Kadın Platformu, Antalya Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Antalya Nar Kadın Dayanışma, Biz Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği, EMEP'li Kadınlar, Halkevci Kadınlar, İMECE, İHD Antalya Şubesi, İHD Kadın ve LGBTİ Komisyonu, KESK Antalya Kadın Meclisi, HDK Antalya Meclisi, Antalya Ekoloji Meclisi, HDP Antalya Gençlik Meclisi ve HDP Antalya Kadın Meclisi de ortak açıklamayla Diyanet’in nefret ve ayrımcılık dolu Cuma hutbesine tepki gösterdi.

*Hêvî LGBTİ+ Derneği, Diyanet’in nefret hutbesiyle LGBTİ+’ları ve HIV ile yaşayanları hedef göstermesinin ardından “Türkiye’den HIV Hikayeleri” kitabını online ortamda paylaştı.

*Pozitif Dayanışma, Diyanet’in Ramazan’ın ilk gününe denk gelen Cuma hutbesinde LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef göstermesini eleştirdi, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, nefret suçu işliyor” dedi.

*Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, Diyanet’in nefret hutbesine ilişkin açıklama yayınladı. SES, Diyanet’in LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef alan hutbesinin ayrımcı olduğunu hatırlatan SES, Sağlık Bakanlığı’nı ve Bilim Kurulu’nu hutbeye karşı bilimsel açıklama yapmaya çağırdı.

*Nar Kadın Dayanışması, sosyal medyadan, “tehlikeli olan sizin gerici zihniyetiniz, hastalık olan sizin saçtığınız virüsle yaşamı çalınanlar. kadınlara, lgbti+lere, çocuklara kin ve nefret saçan fetvalarınız gidecek biz kalacağız! eşcinseller vardır, vardı, var olacak!” dedi.

*Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyanet’in nefret hutbesine ilişkin Cumhuriyet gazetesinin haberini paylaşarak sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı: “Başkasının farklılığını kabullenmeme, bağnazlık, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığın dışa vurumu olan bu ifade, nefret söylemidir. Bir hukuk devletinde nefret söylemi korun(a)maz...”

*Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın LGBTİ+'ları hedef gösteren açıklamasını kınadı, “LGBTİ+'lara ve kadınlara yönelik nefret kampanyaları düzenleyenlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

*Komünist LGBT’lerin açıklamasından bir bölüm ise şöyle: “Biliyoruz ki insanlık bu salgını geride bırakmayı başaracak. LGBT düşmanlığı dahil her türlü “salgın fırsatçılığı” ise unutulmayacak. Eşit birer yurttaş olarak yaşama hakkımızı da, bilimi ve aydınlanmayı da savunmaya devam edeceğiz!”

*Kadın Savunması sosyal medya hesabından, “Diyanet cuma hutbesinde eşcinselliğin ve nikahsız birlikte yaşamanın hastalıkların sebebi olduğunu söyledi. Gerici, kadın düşmanı, homofobik Diyanet; HADİ ORADAN! #alışınburadayız #loveislove #lgbti #aşkaşktır #diyanetkapatılsın #hadioradandedi.

*Kampüs Cadıları’nın sosyal medya hesabından paylaştığı açıklaması ise şöyle: “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesinde evlenmeden aynı evde yaşamanın ve eşcinselliğin hastalıkların sebebi olduğunu söyledi. Nefret söylemlerinizle kadın düşmanlığını ve homofobiyi yeniden üretmenizi kabul etmiyoruz!”

*İzmir Barosu Başkanlığı, Diyanet’in LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef gösteren Cuma hutbesine ilişkin açıklama yayınladı. Baro, “Diyanet İşleri Başkanını yaptığı ayrımcı ve nefret içerikli konuşması sebebiyle kınıyoruz” dedi.

*Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı: “Diyanet ayrımcılık ve nefret virüsü saçıyor! Fırsat bulduğu her durumda aileyi ve heteroseksist toplumu kutsayan, homofobi ve nefret suçu işleyen Diyanet kapatılsın!”

*Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli İl Örgütü, sosyal medyadan “Pandemi öncesi zaten toplumsal hayattan soyutladığınız lgbti+ ları salgın günlerine nefret odağı haline getirmek kötülüktür. Diyanet yaşamdan uzak, halkı kin ne nefrete sürükleyen açıklamalar yapıyor. Bu suçtur!!! #koruyamıyorsunuz!” dedi.

*ODTÜ Halkların Demokratik Kongresi: “Gökkuşağının her rengi, her zaman, her yerde, her koşulda var olacak! LGBTİ+ bireyleri hedef göstermeniz nefretiniz ve kindar geçmişinizi ispatlıyor. Nefrete inat yaşasın hayat!”

*Diyanet’in nefret hutbesine HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu tepki gösterdi, “Bu bir nefret suçudur” dedi: “Diyanet Cuma günü bir hutbe yayınladı. LGBTİ’lere ve zina konusuna yönelik. Bu bir nefret hutbesiydi gerçekten. Aslında öyle bir algı karıştırıyordu ki, insanların kafasını karıştırıyordu; çünkü başka bir virüsle uğraşırken HİV virüsünden bahsediyor ve aynı zamanda bu insanları suçluymuş gibi hedef haline getiriyor. Böyle bir hutbenin, böyle bir dayanışma zamanında yayınlanması ve insanları hedef haline getirmesi nefret suçudur ki İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi de bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu.”

*HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sosyal medya hesabından şunları şöyledi: “#Koruyamıyorsunuz Üstelik nefret söylemi yayarak LGBT+’ları ve HİV ile yaşayanları hedef haline getiriyorsunuz. Korona günlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı ayrımcı söylemleri ile yaşam hakkını hiçleştirmekten vazgeçmeli.”

*Liseli Genç Umut: “Diyanet İ. Başkanı: "hastalık sebebi homoseksüelliktir." Ali Erbaş Cuma hutbesinde koronavirüs konuşmasında "Eşcinsellik hastalığı beraberinde getiriyor" diyerek bilimsel açıklaması, tutarlılığı olmayan açıklamalar yaptı. Üstüne "meşru değiller" dedi. Gayrimeşru olan sizlersiniz!”

*Pozitif Yaşam Derneği, Diyanet İşleri Başkanlığı’na Ulusal AIDS Komisyonu üyesi olduğunu hatırlattı ve Ali Erbaş’ı özür dilemeye davet etti.

*Şişli Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Diyanet’in LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef gösterdiği nefret hutbesine ve konseyin LGBTİ+ Meclisinin 23 Nisan paylaşımının hedef gösterilmesine ilişkin açıklama yayınladı, “LGBTİ+'lar toplumun ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

*Ankara Barosu, Diyanet’in LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef gösteren nefret hutbesini kınadı, “Şaşkınlığımız; sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın, bir devlet kurumunun başında oturup söylemini kutsal sayılan değeler üzerine inşa ederek halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir” dedi.

*İzmir Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu, Diyanet’in LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef gösteren nefret hutbesinin ardından, “LGBTİ+ hakları mücadelemizi sürdürmek konusundaki ısrarımızı yinelerken, nefret söylemlerinin karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz” dedi.

*Hatay Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Hatay Tabip Odası Kadın Hekimlik Kolu, Hatay Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Hatay Psikologlar Derneği, yaptıkları ortak açıklamayla Diyanet’in nefret hutbesini kınadı. Örgütler, “Biz alanda hizmet verenler olarak; özellikle pandemiyle mücadele edilen böylesi bir zamanda ayrımcı ve nefret suçlarına zemin hazırlayabilecek söylemlerin LGBTİ+'ları ve HIV'le yaşayanları hedef haline getirebileceğinin kaygısını taşıyor ve mesleki sorumluluğumuz gereği yetkilileri uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber güncelleniyor…


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, din/inanç
İstihdam