18/03/2020 | Yazar: Ali Erol

Şubat ayı internet medyası ile sosyal medya ortamlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Homofobik nefret söyleminin Şubat ayı sosyal seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Şubat Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ortamlarından nefret söylemleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla ele alıyoruz.

Yeni Şafak, hedef gösterme ve homofobik nefrette Akit ile yarışıyor!

Muhafazakâr merkez medyadan Yeni Şafak gazetesi, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit ile yarışıyor artık. LGBTİ+ kurumlarını kriminalize etme ve hedef göstermekte Akit’ten geri kalmayan Yeni Şafak, “Batı’nın LGBTİ aşkı!” başlıklı bir nefret bültenini Şubat ayında yayına soktu.

Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayıp, her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla görevli olan İçişleri Bakanlığının, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseksleri (LGBTİ+) “vatandaş”tan görmeyip kurumsal ayrımcılığa tabii tutması, nefret söylemine devam edip, hedef göstermesini hatırlatan Yeni Şafak “haber”i, Anayasal güvenceyle kurulmuş LGBTİ derneklerini, “Türkiye’de eşcinselliği “cinsel yönelim” adı altında meşrulaştırmaya çalışmak” ile itham ediyor. Yetinmiyor, gene İçişleri Bakanı’nın hedef göstermesini hatırlatan ifadelerle devam ediyor: “LGBTİ derneklerine Batı’dan milyon dolarlar yağmış. ABD, Almanya, İngiltere, Hollanda, İsviçre derneklere 34 milyon dolar aktarmış.”

Yeni Şafak, hem Anayasal bir hak hem Dernekler Kanunu’na göre kurulduğunu bildiği ve “haber”inde belirtmek durumunda kaldığı halde, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini inkâr edecek şekilde, LGBTİ kurumlarını “sapkın dernekler” ifadesiyle nitelemekte sakınca görmüyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu AB ve BM fonlarından söz konusu Dernekler Kanunu çerçevesinde LGBTİ derneklerinin de yararlanmasını, gene aynı Dernekler Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığının bilgisi ve denetimine tabi olduğunu bilen Yeni Şafak gazetesi, hâl böyleyken kamuoyunu yanıltmaya ve LGBTİ kurumlarını hedef göstermeye devam ediyor: “Eşcinselliğin bir ‘hak’ olduğu tezini işlemeye çalışan sapkın derneklerin para havuzu deşifre oldu.”  

“Koronavirüs gibi karantinaya alınıp Allah haklarında hükmünü verene kadar”

LGBTİ kurumlarını hedef gösteren, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Yeni Şafak gazetesi, söz konusu “haber”ini twitter ve internet sitesinde paylaşınca “okur” ve “takipçi”lerinden beklediği karşılığı da alıyor: “Bu derneklerin hesaplarına el konulsun. Devlet neden bu kadar yumuşak davranıyor.”

“kapatsın devlet bunları yasaklasın çok mu zor yeni cinsiyetsiz oluyor kimse evlenmiyor bir evde kız erker kalıyorlar devlet ne ise yarıyor kapatsın bu dernekleri yarın daha büyük sorun olurlar geleceğin terör odakları”

“Elalem ne yapıyor biz ne yapıyoruz kapatın bu dernekleri :" Fransa, Müslümanlara ve Türkiye’ye yönelik faşizan adımlar atıyor. Türkçe eğitimi hedef tahtasına koyan Fransa, şimdi de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin ülkedeki ataşeliklerinin hesaplarını kapattı. Macron yönetimi, Ramazan’da Fransa’ya giden imamların sayısının da azaltılacağını duyurmuştu." bu gün kü yeni şafaktan. bu tip dernekler altımızı oyuyor bunlara göz göre göre nasıl müsaade ediyorsunuz. Avrupa birliği mavrupa birliği gerekmez bize bu pisliğe derhal son verilsin Fransa ne yapıyor ona bakın....”

“slm akm cümleten. Devlet bir an evvel bu derneklerin hesaplarına el koyup kapatmalı tabii ki. Emri bil maruf nehyi an il munker. Iyiliği emredip kötülüğü yasaklamazsak o zaman başımıza daha büyük belaların gelmesine hazır olun. Şeytan ve yolundan gidenleri boş durmuyor. Iman edip elinde güç olanlarda gerekeni yapmalı. Yoksa Rabbim hesabını sorar. Korkmayın Allah bizimle beraberdir. Ancak iman edip gereğini yapmalıyız. Hayırlı cumalar.”

Yeni Şafak facebook sayfasındaki paylaşımda, “İstanbul Sözleşmesi” ile “KADEM” atışması arasında gene benzer “okur” ve “takipçi” yorumları görülüyor: “Islahları mümkünse ıslah olsunlar ıslah ları mümkün değil se helak olsun lar inşallah”, “İbneler”

Yeni Şafak’ın LGBTİ kurumlarını kriminalize eden ve hedef gösteren homofobik nefret bültenini ayrıca TevhidHaber, DoğruHaber, HaksözHaber internet siteleri de “Batı, Türkiye’deki Cinsel Sapkınlara 34 Milyon Dolar Aktarmış” başlıklarıyla aktardılar.

Haksöz Haber internet sitesindeki “okur” yorumu “Eşcinsel ne demek?” diye soruyor ve devam ediyor: “Cinsi sapık tabiri dururken.. Bunlar sapkınlıklarına ideolojik kimlik kazandırıp dava haline getirmeye çalışan haysiyetsizlerdir. Koronavirüs gibi karantinaya alınıp Allah haklarında hükmünü verene kadar, tevbe edip ıslah olana kadar gözetim altında tutulup topluma salınmamalıdırlar.”

Yeni Şafak’ın homofobik nefret bültenini olduğu gibi kopyalayıp alan memurlarnet isimli internet sitesi de “okur” ve “takipçi”lerinin ayrımcı ve homofobik nefret söylemlerine ortak oldu.

“Amerikayıda ibnenin yönetmediği kalmıştı”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Demokrat Parti başkan aday adaylarından (yarışı bıraktı) Pete Buttigieg hakkındaki ensonhaber isimli internet sitesinin haberi, sitenin “okur” ve “takipçi”lerince çok sayıda “yorum” ile karşılandı.

Ensonhaber isimli sitenin twitter paylaşımına düşülen “yorum”lar çok azken, “Amerikayıda ibnenin yönetmediği kalmıştı.”, internet sayfasına düşülmüş “yorum”lardan nefret söylemi destesi için birkaçını kayda alalım: “Her yerde türediler pislikler sanki Ülkemizde azmı var chp ve medya destek bile veriyor. Anlamadığım kestirince veya ekletince meşru gibi gösterme çabaları var hiç belli olmuyor sanıyorlar. Öıyk”, “İğrenç ötesi mide kadırmıyor hem incile hem Kurana hemde Tevarata ters bir durum olmasına rağmen göz yumuluyor birde oradaki başkanlar biz dindarız diyorlar olacak iş değil”, “lut kavmi bunlar Hayasız namussuzlar dunyadaki felaketler daha az”, “İyrenç pislikler Allah belanızı bersin mide bulantısı adi pislikler”, “Bunlar lut kavmini hic okumamis demekki! siz kadinlari birakip sehvetle erkekleremi gidiyorsunuz?! siz ne kötü bir sey yapiyorsunuz öyle! dedi H.z lut, ve helak olup gittiler.. ALLAH ümmeti sasirmasin..”, “İpneliği meşrulaştırmak için bunu başkan yaparlar.”

Hasta hakkı ile homofobik nefret söylemi arasında yalpalayan “okur” yorumları!

Hastasına ayrımcı davranan, hastasının bilgilerini sosyal medyada paylaşan ve “İ… te sınır yok”, “Poposunun reklamını yapıyor herhalde” diyen homofobik hekim hakkında “görevi kötüye kullanmaktan” dava açılması haberi gene ayrımcı ve homofobik nefret söylemleriyle karşılandı.

“Doktor eşcinsel hastasını ifşa etti” başlığıyla haberi veren memurlarnet isimli internet sitesinin takipçilerinden geleneksel homofobik nefret mesajları: “Livatacılara da Gaylara da Allahın laneti üzerlerine olsun”, “Eşcinsel vatandaş kendisi ilk önce Dr linç edilsin diye sosyal medyaya başvurmuş. Neden ona bir yaptırım yok?Eşcinsellere yapılan pozitif ayrımcılık değil mi?Kim derdi ki bir gün lüt kavmi yasalarla korunacak. Allah'ın gazabı onlara ve onları destekleyen münafıkların üzerine olsun.”

Memurlarnet isimli sitenin takipçilerinden bazılarının hasta hakkı ile homofobik nefret söylemi arasında yalpaladığı görülüyor: “Eşcinsellik büyük günahlardandır. ve lanetlenmeyi hakediyorlar ama doktor her ne lursa olsun hastasının sırlarını açığa vuramaz.”, “C.Ö nün yaptığıda yanlış doktorun yaptığıda yanlış kardeşim ne diyelim. Bir şarkı sözü geldi aklıma "İki yanlış bir doğru edebilirdik, şimdi ayrı şehirlerde kepaze olduk" diye.”

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşan Şubat “köşe”leri

Şubat ayının ilk haftasından cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Konya Hakimiyet, Yeni Konya, Ayrıntılı Haber, Diriliş Postası, Bizim Sivas ve Yeni Asya yazarlarından seçtik: “Sapıklık aldı başını gidiyor”

Şubat ayının ikinci haftasından cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Millî Gazete, Demokrat Kocaeli, Altınova Gazetesi, Konya Yeni Gün ve İstanbul İstiklal yazarlarından seçtik: “Sapık akımlara dernek kurma izni bile verilmektedir”

Şubat ayının üçüncü haftasından cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Yeni Asya, Akit ve Millî Gazete yazarlarından seçtik: “LGBT bir aile hekiminizin olacağından ya da LGBT bir hakimin önüne çıkacağınızdan emin olabilirsiniz”

Şubat ayının son haftasından cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Millî Gazete, Akit, Konya Yeni Gün ve Yeni Asya yazarlarından seçtik: “Köşe”ler homofobik nefretle doldukça, “akademik” sorumluluğu kim sallar!

Akit’in Şubat ayı nefret seyri

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organlarından Akit’in Şubat ayı listesini hazırladı.

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organ”ı halini almış olan Yeni Akit’in Şubat ayı listesi, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren, hedef gösteren “haber” ve “köşe” yazılarının takibi ve kaydından oluşuyor.

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden medya organlarından Akit, iktidarın yaygın medya organı olmasından kaynaklı rahatlıkla ayrımcı dil ve nefrette sınır tanımıyor.

Akit’in Şubat ayı nefret listesi şu bölümlerden oluşuyor: “Haberin konusu “kadın”; içeriği “LGBTİ sapkınlığı en büyük tehlike””, “Akit’in cinsiyetçi, homofobik nefret siyaseti…”, “Ha “haber”, ha “köşe”: Akit için fark etmez!”


Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Porf. Dr. Melek Göregenli, nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor:

“Medya, dünyada ve ülkemizde nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıpyargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili aracılardan biridir. Medyanın nefret suçları kapsamında ele alınabilecek eylemleri haberleştirme, kullanılan dil ve mağdurları ya da olayı sunma şekli, eylemi meşrulaştırmaya ve suçun altında yatan ayrımcılığı gizlemeye yol açabilir; sıklıkla böyle olmaktadır. Örneğin, Türkiye’de bütünüyle nefret suçları kapsamında görülmesi gereken eşcinsellere, travesti ve transseksüellere yönelik saldırılar, genellikle mağdurların yarattığı tahrik sonucunda oluşan eylemler gibi sunulmaktadır. Açık bir saldırı ve çoğunlukla cinayete varan ya da bizim ülkemizde ancak ölümle sonuçlandığında ‘haber’ değeri taşıyabilen suçlar, mağdurların çıkardıkları ‘olaylar’ sonucunda gerçekleşmiş, ‘doğal’ sonuçlar olarak ele alınmaktadır. Genellikle mağdurlar, faillerin ‘hassasiyetlerine’ dokunur ve cezalarını bulurlar; oysa failin hassasiyetinin tek kaynağı ayrımcılık ideolojileridir. Bu yaklaşım, sadece şiddeti meşrulaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kendini ifade etme ve gerçekleştirme hakkının, bir toplumda kimlere ait bir ayrıcalık olduğunu da tarif eder; bu doğrudan herkesin sadece insan olmak bakımından eşit olduğu ön kabulüne dayanan çoğunu bizim de kabul ettiğimiz evrensel hukuk normlarının çiğnenmesi anlamına gelir.”

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin dijital ortamda yayımladığı “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2019 Sosyal Medya Raporu” işte burada

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.


Etiketler: medya
İstihdam