30/09/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kaos GL’nin Uluslararası Bellek ve Tarih Konferansı’na hızlı bir bakış…

Uluslararası Bellek ve Tarih Konferansı’nda neler konuşuldu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin Uluslararası Bellek ve Tarih Konferansı, 27-29 Eylül tarihlerinde İzmir’de gerçekleşti.

Etkinlikler 27 Eylül Cuma günü, Çalıştay ile başladı. Çalıştay’ın ilk oturumunda “Türkiye’de bellek, hafıza ve tarih çalışmalarında ne durumdayız?” sorusu tartışıldı. İkinci oturumda katılımcılar ikinci oturumu “Bellek çalışmalarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nasıl yer alıyor?” sorusuna yanıt aradı.

Programın ilk günü Kaos GL Derneği’nden Yıldız Tar’ın moderasyonu üstlendiği son oturumda; Dr. Peter Rehberg ve Dr Birgit Bosold Schwules Museum (Berlin / Almanya) üzerinden Almanya’da LGBTİ+ müze deneyimini anlatırken Florent Molle HIV ve AIDS ile ilgili sergi hazırlığı sürecinde gündeme gelen meselelere dair konuştu.

uluslararasi-bellek-ve-tarih-konferansi-nda-neler-konusuldu-1

28 Eylül Cumartesi günü Kaos GL Derneği’nden Oya Burcu Ersoy’un açılış konuşması ile başladı.

Günün ilk oturumu Aksu Bora moderatörlüğünde; Göze Orhon’un “Bellek rejimleri: Nasıl hatırlıyoruz, nasıl unutuyoruz?”, Onur Çimen’in “Queer tarihin belirsiz kaynakçaları” ve Yılmaz Yeniler’in “Özdüşünümsel yol ayrımında arkeoloji ve queer teorinin gösterdiği yönler” başlıklı konuşmaları ile “Tarih nasıl yazılıyor?” sorusu tartışıldı.

İkinci oturumda ise Selin Berghan moderatörlüğünde; Devrim Sezer’in “Hesaplaşma olarak hafıza, direniş olarak hafıza”, Fatih Torun’un “Osmanlı tarihi üzerine queer düşünmeler” başlıklı ve Yıldız Tar’ın Kaos GL’nin sözlü tarih çalışmalarını anlattığı konuşmalarıyla LGBTİ+ ve queer tarih yazımında güçlüklere eğilindi.

uluslararasi-bellek-ve-tarih-konferansi-nda-neler-konusuldu-2

29 Eylül Pazar günü, ilk oturumunda Remzi Altunpolat moderatörlüğünde; Ezgi Sarıtaş’ın “Queer tarih yazımı ve hissedilen arşivler”, Oktay İnce’nin “Hatırlamak bir imajı geri çağırmaksa eğer”, Serdar Soydan’ın “İğne ile kuyu kazmak ve kuyudan çıkan serseri: Kenan Çinili” ve Okan Thedimi’nin “Lambdaistanbul’un biriktirdikleri: Velev ki zaman içinde…” başlıklı konuşmalarıyla “arşiv” tartışıldı.

Ardından; Aylime Aslı Demir moderatörlüğünde Renkli Ekran Söyleşileri konukları Yeşim Başaran, Oya Burcu Ersoy, Mine Yanat ve Esmeray “Biz burada tarih yazıyoruz!” oturumu ile bir araya geldiler.

Günün üçüncü oturumunda Ali Erol moderatörlüğünde; Burkay Pasin’in “Kuir mekan: Değişen paradigmalar, çelişkiler ve olanaklar” ve Melek Göregenli’nin “Mekanın cinsiyetlendirilmesi ve mekan yoluyla cinsiyet ve cinselliğin kontrolü” başlıklı konuşmalarıyla “mekân” kavramı masaya yatırıldı.

“Belki burada anlatılan sizin de hikâyenizdir. Belki bir izin peşine düşmüşüzdür beraber, belki de iz bırakmak için şarkılar söylemiş, hikâyeler anlatmışızdır. Çeyrek asrımızda bazen birlikte yürüdüklerimize, ayrılan yollarımıza, mektuplardan taşan hayatlara hürmetle…” diyerek yola çıkan Uluslararası Bellek ve Tarih Konferansı; Gülay Kayacan moderatörlüğünde Erdem Gürsu’nun “80’lerde ve 90’larda Lubunya Olmak sözlü tarih çalışması” ve Umut Güven’in “Kaos GL Renkli Ekran sözlü tarih çalışması” başlıklı konuşması ile sona erdi.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, yaşam
İstihdam